Startup-ul românesc de healthtech MediNav a făcut parte din cohorta cu numărul 5 a programului letonian Overkill Ventures. Startup-urile acceptate în program pot primi și investiție de la Overkill.

MediNav e un startup românesc fondat de Wanda Fiat și Adrian Cuzman, ei fiind anterior și în acceleratorul AdvancingAI. MediNav dezvoltă un asistent digital ce folosește inteligență artificială care ajută doctorii și instituțiile medicale.

Softul acestora ascultă doctorul, înțelege ce se spune și prepopulează documente medicale. De asemenea, inteligența artificială verifică și posibile probleme cu medicația și review-urile altor doctori. Practic, cu ajutorul produsului startup-ului MediNav, doctorii și asistenții nu mai irosesc timp.

În cohorta #5 a Overkill Ventures a participat și a primit investiție și startup-ul Houston, despre care am scris aici. Overkill Ventures investește inițial 40.000 de euro în startup-urile acceptate, iar ulterior poate investi până la 180.000 de euro în startup-urile cu cel mai mare potențial adaptat obiectivelor fondului leton.

„Suntem un mix de business, AI și software development”, spune Wanda Fiat, care este și CEO-ul MediNav.

Când vine vorba de obstacolele în calea succesului MediNav, fondatorii menționează de „structurile închise din domeniul medical, diversitatea limbilor, dialectelor și accentelor în Europa, reglementările stricte legate de protecția datelor care fac mai grea penetrarea pieței medicale. În plus, lipsa de renume, mai ales dacă încerci să treci granițele”.