Oveit NFT este un produs software creat de români ce inovează domeniul de ticketing online. Mihai Drăgan, COO în cadrul proiectului, a detaliat conceptul și ideea în jurul căreia s-a creat această aplicație, în cadrul unui interviu acordat comunității OSC – Hackathons.

Oveit este un software de înregistrare a evenimentelor, care prin instrumentele inovatoare creează și găzduiește atât evenimente online cât și cele offline, ce se pot desfășura pe parcursul a mai multe zile, în mai multe locații, concomitent. De asemenea, programul este conceput pentru a ajuta la colectarea informațiilor cu privire la clienți.

Principiul care stă la baza apariției software-ului este cel de a simplifica conexiunea dintre organizatorii de evenimente și participanți, pentru ca experiența să fie una deosebită și sigură.

Tot procesul desfășurat pe platformă durează doar câteva minute. Se proiectează și creează ecusoane personalizate pentru toți participanții iar apoi se vinde facil și rapid accesul acestora la eveniment.

Oveit NFT 

Oveit este o companie care s-a adaptat constant cerințelor pieței și ale clienților în mod implicit. Dezvoltarea sa prin aducerea către clienți, soluții la nevoile acestora a fost mereu o prioritate. Mihai Drăgan, COO Oveit, menționează în acest context faptul că ,,acum 2 ani, Crypto.com, unul din cei mai importanți procesatori cu plăți crypto din lume ne-au propus să integrăm în sistemul nostru plata cu moneda crypto. Am analizat situația și am acceptat, devenind parteneri în zona aceasta de procesări de plăți pentru ticketing”. Acesta a fost doar un pas către schimbările ce au urmat.

Ideea conceptului Oveit NFT a luat naștere printr-o situație asemănătoare cu cea din 2020. Compania Polygon, o platformă ce transformă Ethereum într-un sistem complex ce eficientizează tranzacții și scade costurile, a propus echipei Oveit să integreze NFT tickets, având în vedere că platforma pornită din România este una din companiile cu cea mai mare tracțiune din zona de ticketing online din lume și au tehnologiile necesare implementării unei astfel de idei.

,,Cunoșteam conceptul, însă până la acel moment nu a existat o oportunitate care să ne permită să îl dezvoltăm. În urma cererii, am început să studiem documentația tehnologiilor, ne-am aliniat ideile și conceptele și am acceptat oferta. Pe lângă dorința de a deveni parteneri, Polygon și-au dorit să investească și în companie” afirmă Mihai Drăgan.

 

La sfârșitul anului 2021 au lansat  primul proiect pilot pentru NFT tickets în cadrul Paris Blockchain Summit, una din cele mai mari conferințe de blockchain din lume. Ideea a fost apreciată, astfel că, a urmat oficializarea proiectului prin lansarea sa la începutul anului 2022.

,,La momentul actual este o nevoie destul de mare în zona culturală și de live entertainment, motiv pentru care dezvoltăm continuu ideea de NFT ticket”, Mihai Drăgan.

,,În experiența noastră pe piața de online events de aproximativ 6 ani, am observat un comportament colectiv de a colecționa obiecte digitale sau fizice de la evenimentele care îi impactează pe clienți. Spre exemplu, mergem la un anumit festival și ne păstrăm ca memento brățara de acces, ce ne aduce o amintire plăcută și personalizată, ca urmare a unei experiențe deosebite.

Același lucru se întâmplă și cu NFT Ticket, care este practic un bilet ce are atașat această caracteristică digitală ce se poate colecționa. NFT-ul poate fi definit ca un contract de autenticitate care confirmă prezența vizitatorului la un anumit eveniment.”

NFT tichet are în componența sa, de obicei, și un fișier digital sub forma unei fotografii, melodii sau video,  care reprezintă partea vizibilă a contractului de autenticitate digital. Acest bilet poate fi păstrat sau revândut, de cele mai multe ori, valoare sa fiind mult mai mare după finalizarea evenimentului. Valoare oricărui obiect, fizic sau digital, este dată de percepția pe care o au oamenii asupra sa cât și autenticitatea faptului că acel lucru este original.

Avantajele conceptului

Oveit NFT a fost gândit pentru a veni în ajutorul organizatorului de evenimente cât și a cumpărătorului final. Un avantaj major al acestui sistem este faptul că poate fi accesat de oriunde, de pe orice device ce are acces la blockchain.

,,Atâta timp cât avem cheia personalizată, putem accesa bunurile blockchain oricând, de pe multiple device-uri. Există foarte multe entități care au grijă ca datele să fie mereu disponibile”, susține Mihai Drăgan.

Transparența este un alt punct forte al NFT-ului. Odată ce un anumit tichet  NFT este achiziționat, toată lumea are acces la această informație, știe că a fost cumpărat de un utilizator, însă nu îi știe numele exact, ci doar codul de cumpărător. Astfel, șansele de a se emite duplicate sau altfel de înșelătorii în domeniu sunt foarte reduse.

,,Oveit NFT se adresează artiștilor, sportivilor și fanilor acestora, practic celor care creează experiențe deosebite și pentru comunitățile create în în jurul acestora. Știm că fiecare eveniment are în spate o comunitate loială iar pentru o mare perioadă de timp acestea nu aveau posibilitatea de a beneficia de mai mult decât prezența în cadrul acestuia, temporară”, aduce în atenție Mihai Drăgan.

În acest context, crearea unui NFT aduce comunitatea mai aproape de eveniment sau artist, prin posibilitatea cumpărării unui obiect digital ce demonstrează susținerea.

,,Spre exemplu, avem un concept al unei trupe care are fani foarte loiali. Se pune în vânzare un anumit număr de bilete care, într-un sistem de vânzare clasic, ar putea fi folosite doar o singură dată. O parte foarte importantă din economia evenimentului este și piața secundară, care, prin  vânzarea clasică a biletelor, ar putea fi reglementată de trupă doar prin blocarea vânzării. Însă prin biletele NFT, de fiecare dată când se revinde un bilet, trupa și organizatorii pot beneficia de un procent din vânzare. Astfel, comunitatea devine parte din dezvoltarea trupei”, menționează Mihai Drăgan.

De asemenea, prin crearea unor bilete NFT se oferă posibilitatea ca acestea să funcționeze și cu beneficii adiționale, precum accesul la un nou single, primirea unui tricou personalizat, oportunități care nu au existat până acum în această zonă de ticketing.

Un alt element pozitiv al sistemului Oveit NFT este existența unui cost singular, fără a se adăuga taxe de procesare pe parcursul cumpărării. Prețul afișat este și cel final pentru cumpărător. Organizatorii sau trupele pot beneficia de un abonament pe baza căruia pot publica bilete spre vânzare la evenimentele lor. Întregul sistem construit este sigur din punct de vedere al securității pentru toți actorii implicați în proces.

Ceea ce s-a dorit la începutul proiectului

,,Am plecat de la ideea unui experiment. Voiam să vedem cum putem interacționa cu aceste tehnologii deoarece am observat că există anumite beneficii și voiam să experimentăm pentru a înțelege unde ne poate duce aceasta. Odată cu acest început, am fost surprinși de cât de popular și acceptat este acest serviciu. Avem cereri pentru așa ceva din orice colț al lumii.”

Ceea ce se dorește pentru viitor

,,La momentul actual, aplicația are 5000 de utilizatori. Vrem să ne asigurăm că experiența este cât mai sigură și ușor de folosit, cumpărătorii înțeleg pe deplin procesul și cum pot fi folosite aceste bilete. Obiectivul nostru este în continuare să oferim o experiență cât mai plăcută a clientului. Nu avem în plan cifre notabile și planuri strategice foarte rigide, ci vrem să ne asigurăm că tehnologia este inteligibilă, folosită cât mai eficient și aduce beneficii celor care interacționează cu aceasta.”