Platforma de telemedicină ATLAS.app, dezvoltată în cadrul startup-ului ATLAS tocmai a atras o investiție în valoare de 500.000 de euro de la eMAG Venture pentru dezvoltarea companiei, la nivel local și regional. Startup-ul ATLAS îşi propune să digitalizeze mare parte din serviciile medicale private care se ridică la aproximativ 15 miliarde de lei şi se află pe un trend crescător, conform estimărilor.
,,Fondurile vor fi investite integral în dezvoltarea businessului la nivel local și regional, cu scopul de a facilita accesul la servicii medicale pentru cât mai mulți oameni cu ajutorul tehnologiei”, menționează Mihai Bran, cofondator ATLAS.
Platforma ATLAS, lansată în 2016, este într-o continuă dezvoltare încă din primul an, astfel că în prezent înregistrează un număr de 400.000 de utilizatori, care au oportunitatea de a beneficia de consultații online în psihoterapie, medicină, nutriţie, parenting, coaching sau wellbeing financiar.
Platforma oferă numeroase avantaje, poți beneficia de serviciile unor profeșioniști indiferent de locația în care te afli, toate interacțiunile fiind în regim online. Cel mai mare interes este de dat de serviciile de nutriție, parenting și cele de psihoterapie. Necesitatea și aplicabilitatea unei astfel de platforme este dovedită de numărul tot mai mare de utilizatori care beneficiază de consultațiile online, atât din țară cât și din mediul internațional. Anul trecut, numărul utilizatorilor platformei a crescut cu aproximativ 70% faţă de 2020, în timp ce numărul utilizatorilor din afara graniţelor ţării a înregistrat o creştere de 30%.
Cele mai accesate servicii pe atlas.app sunt cele de nutriție, unde s-a observat o creștere de 80% a numărului de accesări raportat la anul 2020, serviciile de parenting, care au înregistrat o creștere de 70% față de 2020 și cele de sănătate mintală (consilierea psihologică și sesiunile de psihoterapie), care au înregistrat în 2021 o creștere de 50% a numărului de accesări în comparație cu 2020.
Colaborarea dintre eMAG și ATLAS aduce în prim plan două business-uri care folosesc tehnologia pentru a oferi beneficii consumatorilor finali. ,,Nevoile de produs sunt diferite, însă tehnologia ne ajută să contribuim la rezolvarea acestora și să îmbunătățim viețile oamenilor. Credem că cel mai semnificativ impact din următoarea perioadă se referă cu preponderență la creșterea accesibilității unui număr cât mai mare de utilizatori la o gamă cât mai variată din serviciile disponibile astfel încât, mixul de servicii accesat să contribuie în maniera integrată la o sănătate bună”, este de părere Mihai Bran.
Aplicația ATLAS poate fi prima metodă de consultare în momentul în care se resimte o problemă la nivel emoțional sau fizic. În ultima perioadă, testele online (scale de evaluare) disponibile pe atlas.app sunt foarte accesate.
,,Apetența pentru realizarea acestora este în rândul segmentului de vârstă 18 – 25 de ani, și această realitate este îmbucurătoare, deoarece denotă preocuparea pentru sănătatea psiho-emoțională a tinerilor, o diferență foarte mare în comparație cu părinții lor, de exemplu, pentru care sănătatea psiho-emoțională s-a aflat mai degrabă sub umbra stigmei. Să ai probleme emoționale uneori, este firesc, și cu cât ești mai asumat și deții informațiile și instrumentele necesare, cu atât sunt șanse să ai control asupra propriei sănătăți” argumentează Mihai Bran într-un interviu acordat platformei Hackathons.ro.
Proiecte de viitor
Compania își dorește să evolueze și să înregistreze un progres constant și susținut, însă în termenii conceptului inițial, și anume să ajute cât mai mulți oameni și să presteze servicii de calitate. În acest sens, Mihai Bran menționează faptul că „Mai mult” nu este întotdeauna echivalentul lui „mai bine”. Dar aplicația ATLAS poate ajunge, și cu siguranță o va face, la cât mai mulți oameni care să preia controlul asupra propriei sănătăți, iar prin această atitudine facem împreună mai mult bine societății, deoarece daca membrii acesteia sunt conștienți de propriile nevoi și de modalitățile în care pot fi bine cu ei înșiși, societatea are șanse să fie mai bună.”
Platforma oferă posibilitatea de a conecta specialiștii cu oamenii ce au nevoie de o recomandare avizată. Astfel, vor avea acces fără efort și fără bariere birocratice la servicii medicale. Unul din obiectivele ATLAS este cel de a dubla în 2022 numărul celor care au acces la sănătate integrată (psihică, fizică, socială) iar toate serviciile să poată fi accesate în același loc, pe atlas.app.
De asemenea, ideea startup-ului nu s-a limitate doar la granițele României, ci s-a extins și la nivel internațional. ,,Suntem prezenți în Republica Moldova și în Bulgaria. În aceste țări va fi și concentrarea noastră prioritară pentru extindere în viitorul apropiat. Având însă în vedere faptul că platforma noastră poate fi accesată de oriunde, remarcăm în ultima perioadă o creștere a accesărilor cetățenilor străini și romanilor din diaspora”, afirmă Mihai Bran.
Comunitatea OSC-Hackathons este administrată de Oameni și Companii. Oameni și Companii-OSC oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +120 comunități business sau profesionale si platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.
Partenerul științific al Comunității este Asociația Română de Lingvistică Computațională – ARLC. ARLC este o organizație nonprofit care se ocupă cu studiul științific al limbii. A fost fondată în 2017 și este dedicată cercetărilor din domeniul Lingvisticii Computaționale și dezvoltării educației române pe același domeniu.