Tehnologia oferă noi oportunități și noi soluții în mod constant la problemele din domeniul medical. A existat mereu problema doctorului care nu știa ce se întâmplă în interiorul pacientului iar în această situație au început să se dezvolte primele ,,tehnologii”: stetoscop, bisturiu, radiografia, laparoscopia, CT, RMN și multe alte sisteme tot mai eficiente și performante, care au scopul de a veni în ajutorul doctorului. Tehnologia este tot mai aproape de noi, ea face ca în momentul de față spitalul să meargă la pacient.

Tehnologia facilitează găsirea răspunsurilor la intrebarile pe care le are doctorul sau chiar echipa medicală. Momentul în care suntem acum este cel de digitalizare. În prezent, nu putem face o medicină eficientă fără tehnologie.

Medicina se poate dezvolta enorm prin startup-uri

Ion Gheorghe Petrovai, profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai în Departamentul de Sănătate Publică este un susținător al inovației în sănătate, iar prin intermediul platformei Fresh Blood, al cărei co-fondator și Director de Inovație este, facilitează clarificarea ideilor inovatoare și ajută la dezvoltarea acestora.

 

,,Noi ne poziționăm ca avocații startup-urilor si inovatorilor din România și încercăm să facilităm cunoașterea lor și înțelegerea elementelor pozitive din cadrul potențialelor colaborări. Multe dintre spitale sau companiile farmaceutice ar putea beneficia de colaborările cu startup-uri pentru a-și atinge obiectivele”.

 

Misiunea Fresh Blood este cea de a ajuta startup-urile să îmbunătățească sistemul de sănătate, punând inițiatorii unei idei în legătură cu colaboratori și cu resursele de care au nevoie.

Co-Fondatorul Fresh Blood aduce în atenție faptul că necesitățile lumii se schimbă relativ puțin, însă ceea este într-o continuă dinamică este modul în care oamenii găsesc rezolvări la probleme. ,,Educația de astăzi nu se focusează pe rezolvarea problemelor ci pe livrarea informațiilor. În momentul în care lumea se schimbă, și informațiile si modul lor de însușire ar trebui adaptate, fapt care nu se realizează. Există prea multe situații în care se predau informații cu puțină aplicabilitate practică.”

Misiunea proiectului FreshBlood HealthTech

Fresh Blood are ca principale direcții de activitate:

Găsirea oamenilor. Echipa este în permanentă căutare de oameni cu idei si cu motivație, dar în același timp le oferă oportunitatea de a fi descoperiți.

Creșterea proiectelor. Există disponibilitate către oricine trece de la idee la proiect efectiv și poate folosi instrumentele și resursele Fresh Blood pentru a-și dezvolta proiectul inovator în sănătate

Crearea de parteneriate. Colaborarea cu organizatii publice sau private care susțin dezvoltarea de proiecte inovatoare în sănătate.

,,Suntem deschiși către oricine și orice. Ne adresăm tuturor grupelor de vârstă, studenți, fondatori de companii mature sau inițiatori de startup-uri. Facilităm accesul la programele EIT Health celor care vor să treacă de la stadiul de idee la cel de proiect. La acest nivel se pot desfășura proiecte finanțate la nivel european cu până la 50.000 de euro, atât în mediul academic cât și în cel antreprenorial. Iar la nivelul următor, când proiectul prinde contur, facilităm accesul către finanțări care să susțină evoluția sa. Ne dorim să îi ajutăm pe toți, în funcție de nevoile fiecăruia, și de etapa în care se află”, conchide Ion Gheorghe Petrovai.