Aplicația VetFast ajută crescătorii să găsească rapid un medic veterinar disponibil, atunci când animalele din ferma lor au nevoie de îngrijiri și pot ține o evidență a stării de sănătate a fiecărui animal, printr-un carnet digital de sănătate veterinară. Aceasta este ideea business-ului programatorului Alexandru Pavel, co-fondator al fermei de animale Ograda Veseliei, din județul Constanța, care a creat și un startup de tehnologie în domeniul veterinar, care conectează crescătorii de animale din mediul rural cu medici veterinari din proximitate.

 

 

Ograda Veseliei, ferma de animale educative pentru copii

”Eu am devenit antreprenor în primul an de facultate, când am creat o companie care dezvoltă soluții online. Acum cinci ani, mi-am dorit să mă retrag din acest domeniu și să folosesc experiența acumulată, pentru a dezvolta o  comunitate din zona rurală. Astfel am lansat proiectul Ograda Veseliei, ferma de animale educative pentru copii din satul Arsa, din județul Constanța. În cadrul fermei noastre, având o problemă de sănătate cu unul dintre animale, care s-a îmbolnăvit, iar eu nefiind de specialitate, a trebuit să apelez la un medic veterinar. Din păcate, în zona rurală,  medicii veterinari se află la distanţe foarte mari, iar când ai nevoie, este foarte greu să apelezi la ei. A fost nevoie să apelez la dr. Bercaru, din Bucureşti, care a fost nevoit să parcurgă 300 de kilometri, pentru a veni la fermă de urgenţă. După această experiență, am horătât ca noi, un IT-ist și un medic veterinar, să găsim cea mai bună soluție la această problemă. Așa a apărut Vetfast, în februarie 2020”, a povestit Alexandru Pavel, într-un interviu pentru GlobalManager.ro.

 

Carnet de sănătate online, pentru animale

Potrivit co-fondatorului, proiectul este gândit pe mai multe direcții, ca o pânză de păianjen: ”Am dezvoltat o comunitate de discuții, unde crescătorii de animale pot afla răspunsuri la problemele lor, chiar de la medici veterinari. Dezvoltăm un carnet de sănătate online, astfel încât orice veterinar care consultă un animal să poată afla rapid istoricul medical. Crescătorii de animale pot căuta un medic veterinar care să se poată deplasa și care să poată rezolva problemele punctuale și urgențele medicale. Veterinarii trebuie să fie înscrişi în aplicaţie, iar crescătorii trebuie să introducă date privind tipul de animal pe care îl au şi problema de sănătate a acestuia.”

Toate acestea, și cu ajutorul unui dispozitiv care are mai mulţi senzori – de localizare, de temperatură, de mediu, ce cantitate de apă consumă animalul, astfel încât, în momentul în care animalul are o problemă de sănătate, atât crescătorul de animale, cât şi veterinarul știu despre ea.

”De foarte multe ori se întâmplă ca un crescător de animale să nu îşi dea seama de problema pe care o are unul dintre animalele din cadrul fermei lui sau să îşi dea seama mult prea târziu, iar astfel de dispozitive, ataşate animalului, permit ca rezolvarea problemei să fie foarte rapidă”, a arătat Pavel.

 

Cui se adresează

”Ne adresăm cu această soluție tuturor crescătorilor de animale care vor să știe care este starea de sănătate a animalelor lor, într-un mod corect și complet, veterinarilor care își pot oferi serviciile într-o zonă mai largă și tuturor companiilor din domeniul agricol, de la producători de furaje, distribuitori de medicamente și până la companiile care oferă creditări crescătorilor de animale și agricultorilor”, a explicat antreprenorul.

 

Obiectiv: atragerea unei finanțări

”Dorim să atragem o finanţare, pentru că o solutie care să fie de foarte bună calitate are nevoie de investiţii mai mari (având în vedere cercetarea foarte bine pusă la punct, plus o analiză a datelor foarte fină). Ca atare, ne propunem să atragem alături de noi şi alte companii care să ne sprijine în acest domeniu de cercetare. Este un proiect unic pe piaţa din România şi care va avea efect nu numai pe plan local, ci şi la nivel internaţional, dacă vom fi sprijiniţi şi de alte companii. În primele trei luni de la pornirea proiectului, am făcut studii pentru a vedea interesul crescătorilor de animale și am primit un feedback  foarte bun. Crescătorii de animale sunt interesați să ne acorde tot suportul lor, pentru a realiza acest proiect”, a mai comentat Alexandru Pavel.