„Astăzi, în premieră naţională, lansăm o aplicaţie pentru extragerea subiectelor pentru concursuri ce poate fi folosită de toate instituţiile statului. Ea permite extragerea subiectelor din câteva sute de propuneri. Este, dacă vreţi, un moment al adevărului şi vom vedea câte instituţii o vor folosi. Momentan şi-au arătat interesul pentru această aplicaţie Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, al Sănătăţii, dar şi câteva prefecturi din ţară. Aşteptăm solicitări şi din partea celor peste 4.000 de instituţii. Am pregătit, de asemenea, şi o hotărâre de guvern în acest sens, pentru ca această aplicaţie să fie folosită în mod obligatoriu de cât mai multe instituţii”, a declarat preşedintele ANFP, Liviu Mălureanu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în prezent aplicaţia este folosită în mod obligatoriu doar în cadrul ANFP. Liviu Mălureanu a menţionat că aplicaţia este disponibilă pe site-ul ANFP. „Instituţiile se pot loga cu userul şi parola pe care noi le oferim, este o aplicaţie prietenoasă, pe care am dezvoltat-o astfel încât să fie cât mai uşor de folosit de toate instituţiile. Săptămâna viitoare vom face chiar şi un training cu toate instituţiile, am lansat în acest sens şi o invitaţie”, a mai menționat Liviu Mălureanu.

Aplicaţia a costat aproximativ 15.000 de lei şi a fost dezvoltată cu servicii externe în domeniul IT.

În altă ordine de idei, el a menţionat că din martie toate concursurile pentru funcţii publice sunt publicate pe site-ul ANFP în mod complet, adică cu tematică şi bibliografie.

„Nu vom mai avea acele concursuri ascunse pe site-urile instituţiilor despre care doar candidaţii care trebuie ştiu despre ele. (…) Cine doreşte se poate abona şi la newsletterul nostru şi poate primi notificări zilnice (…), suntem prezenţi şi pe social media”, a mai declarat Liviu Mălureanu.

Potrivit acestuia, anul viitor, ANFP va organiza concursul naţional pe model EPSO, iar în aproximativ o lună, instituţia va lansa şi licitaţia publică pentru dezvoltarea acestei platforme. Potrivit acestuia, concursul naţional se va derula în două etape – testare preliminară şi selecţia pe post. „Se va face o centralizare a nevoilor din toate instituţiile. Pe baza acestei centralizări, se vor deschide la concurs posturile, se va face o testare preliminară, iar în etapa a doua, instituţiile, pe baza solicitărilor, vor veni către candidaţii preselectaţi şi vor face (…) selecţie pe post”, a punctat Liviu Mălureanu.

El a anunţat că etapa de testare preliminară presupune teste grilă de raţionament, verbale, numerice, precum şi de limba română. „Vom avea studii de caz, jocuri de rol, interviuri, prezentări pe diverse teme. Practic, concursurile vor înceta să mai fie acele teste de memorie (…) În etapa a doua vom testa condiţiile specifice postului şi vom avea interviuri şi teste de competenţă”, a explicat Liviu Mălureanu.

Pentru a face disponibile concursurile şi pentru persoanele cu dizabilităţi, ANFP a achiziţionat echipamente asistive care sunt disponibile pentru toate instituţiile şi unde se solicită, ANFP va trimite inclusiv un angajat pentru utilizarea lor. AGERPRES